Vrijdag 7 maart

Beide “finaledagen” zullen weer in het teken staan van een ontmoetingsplaats van vele familieleden. Zij willen wel eens zien wat hun broers, zusters, zoon, dochter, Pake en Beppe sizzers op tennisgebied presteren. Tijdens de vroege aanvangsuren staat de koffie met cake en voor de aller kleinsten limonade, al klaar.

Ook de speeltafel ontvangt graag de kleine gasten en het mooie weer maakt van het buitenterrein één grote speelplaats. De beste “stuurlui aan de wal” kijken vanuit de ramen in de kantine met spanning naar hun favoriet. Velen kijken van heel nabij in de gang van de Hal bij het veld waar hun interesse naar uitgaat. Coachen is niet toegestaan; maar met hun ogen en lichaamstaal weten zij toch nog de nodige aanwijzingen te geven. Dit keurig gedrag van het publiek werkt positief op de tennissers. Zich in de rug gesteund, weten zij emotionele uitbarstingen tot een minimum te beperken.

 

De 5e dag is ieder jaar weer de scherprechter van het Toernooi. Voor enkelen is het doek reeds gevallen Anderen hopen soms met de moed der wanhoop de finale en heel misschien voor het kampioenschap aanstaande zondag in het zonnetje te worden gezet. Zowel bij de Dames- als Herendubbel zullen na het leveren van zeer goede prestaties zeer zeker de volgende koppels aanwezig zijn. Finalewedstrijd HD 50+; Peter Boekema en Hans Verburg; soms met 6 wedstrijdpunten tegen!!  Ook in de finale: HD5 Groep B, Geert Leijenaar en Anton Spindelaar. Met een 50% winstmarge en in sets en games respectievelijk 3-2 en 31-24 zijn zij Poulewinnaar. DD 5: Anke-Mare Haanstra en Sanne Wiegersma zullen niet meer van hun koppositie worden verdrongen. DE 17+: Hier heeft Tessa van der Wekken de andere dames blijvend achter zich gelaten. Sommigen gaan ongetwijfeld vanavond vroeg naar bed om op zaterdagmorgen 10 uur het beste uit hun uitgeslapen lichamen te persen.

 

De schijnwerper op:

Merel Annika Twickler en  Mirjam Gietema

Deze dames hebben de eer om voor “volk en vaderland” op baan 1 een wedstrijd DE 4 tegen elkaar te mogen spelen. Men is massaal uitgelopen om deze damesbotsing van heel dichtbij  te kunnen observeren. Mirjam gooit meteen de beuk er in en dringt Merel regelmatig in de verdrukking. De welbekende sterke forehand van Merel laat het daardoor regelmatig afweten. Mirjam maakt tevens dankbaar gebruik van deze mindere serveerperiode van Merel. De eerste set is daardoor van korte duur en kan met 6-1 op het conto van Mirjam worden bijgeschreven.De 2e set gaat nog geruime tijd op dezelfde voet verder en heeft tot de stand:

1-4 een nadelig vervolg voor Merel. Dan staat plotseling de ware Merel op en slaat de ene winner na de andere. Vanuit een onmogelijk lijkende achterstand weet zij de 2e set met 7-5 te winnen. Volkomen gelijkwaardig en elkaar geen duimbreed toegevend wordt een zinderende wedstrijdtiebreak gespeeld. Zoals altijd volgt er dan een winnares en mag Mirjam de beslissende punten mee naar huis nemen: 10-8. Hierbij is een dankbaar applaus van supporters uit beide kampen een warme douche na gedane arbeid. Vanaf de kussenrijke bank in de kantine willen de dames wel iets over zichzelf ontboezemen. Mirjam heeft na 4 jaar blessureleed de draad weer opgepakt. De hierdoor nadelige spiraal van ranking 3 naar 4 naar 5 hoopt zij dit jaar weer om te buigen naar DE 4. Merel vindt haar huidige speelsterkte prima en hoopt hiermee dit seizoen vaak succes te boeken. Haar laatste wapenfeit is het kampioenschap dat zij in Meppel heeft behaald. Mirjam die in Groningen studeert traint daar 3 á 4 keer per week. Ook klust zij bij als tennislerares. Merel doet het iets rustiger aan en vindt 2 keer anderhalf uur per week wel voldoende. Dit in goede combinatie met haar werkzaamheden bij Achmea te Leeuwarden ( sinds kort). Mirjam prefereert het buitentennis op gravel en smash court. Hier kan Merel zich ook prima in vinden, al denkt zij dat haar spel op de wat snellere Nomi binnenbanen ook goed uit de verf komt. Mirjam heeft voor iedereen de eenvoudige maar op sommige momenten ook moeilijke tip: “Over het net; maar binnen de lijnen”. Merel  perst als advies een Groningse uitdrukking over haar lippen: “Als je wilt winnen moet je vooral zorgen dat je “roppig” bent. Namens ons allen wensen we de dames nog heel veel sportief succes met hun tenniscarrière.